Gitta's Literary Escapades

Just another reader taking on (modern) classics, best-sellers, award-winners, non-fiction, and (guilty pleasure) chicklit armed with common sense, a brain and feminism.

Kunnen muggen dronken worden? by NRC Next

Kunnen muggen dronken worden? - NRC-next

De ondertitel 100 Allerdaagse mysteries is wellicht wat misleidend. Sommige vragen zijn zo vergezocht dat er een groote kans bestaat dat je er zelf nooit over nagedacht zou hebben. Andere vragen roepen dat "oh ja" gevoel bij je op, als lezer. Mijn favorieten waren bijvoorbeeld:

 

Wie zijn die mensen in een line-up naast de verdachte? Waarom knielen mannen bij een huwelijksaanzoek? Stemmen tv-zenders reclameblokken op elkaar af? Waarom lopen we met de trein mee als die arriveert? Wie bedacht het @penst@@rtje? Waarom drinken we geen varkensmelk? Hoeveel geld krijgt Marco Borsato als zijn liedje wordt gedraaid?

 

De vragen worden vaak in de eerste paragraaf beantwoord, waarna er een uitleg volgt over de redenen of oorzaken en andere gerelateerde verschijnselen. Zo is het antwoord op Verandert je vingerafdruk als je het topje beschadigt? Nee, want "de vingerafdruk is eigenlijk een reflectie van een diepere huidlaag". Waarna er een uitgebreide uitleg volgt over hoe beschadigen kunnen ontstaan (lees: brand- en snijwonden), welke gevolgen dat heeft voor de nieuwe paspoorten en criminele activiteit.

 

Het is interessant om te lezen en zeer leerzaam. Aangezien deze vragen en antwoorden oorspronkelijk een-voor-een gepubliceerd waren in de column van NRC, is de toon analytisch en wat monotoon wanneer ze achter elkaar worden gelezen in boekvorm. Daarnaast krijg je zoveel nieuwe informatie, dat het niet loont om er meer dan 10 achter elkaar te lezen indien de nieuwe trivia kennis wilt opslaan in jouw langetermijngeheugen. Al met al, ideaal voor die verloren vijf/tien/vijftien minuten in de wachtkamer, maar te veel achter elkaar lezen wordt al gauw saai. Je kunt het gerust, zoals ik, wegleggen en er totaal een half jaar over doen om het uit te lezen. Andere boeken in deze serie zijn: Hoe sms't een Chinees? en Waarom zeggen we eh…?.

Currently reading

Leaves of Grass
Walt Whitman, Jerome Loving
Progress: 12/478 pages
The Luminaries
Eleanor Catton
Progress: 31 %
The Lord of the Rings
J.R.R. Tolkien
Progress: 506/1082 pages
Orientalism
Edward W. Said
Progress: 34/396 pages
Coffee at Luke's: An Unauthorized Gilmore Girls Gabfest
Leah Wilson, Jennifer Crusie
Progress: 17/197 pages
The Complete Poems
Catullus, Guy Lee, Titian
Progress: 105/244 pages
Renaissance Art
Geraldine A. Johnson
Progress: 23/176 pages
The Horologicon: A Day's Jaunt Through the Lost Words of the English Language
Mark Forsyth